ХАСКОВО   Туберкулозата отне 6 човешки живота в Хасково в

...
ХАСКОВО   Туберкулозата отне 6 човешки живота в Хасково в
Коментари Харесай

Туберкулозата отне 6 живота за 2016-17 г. в Хасково

ХАСКОВО

 

Туберкулозата лиши 6 човешки живота в Хасково в интервала 2016-2017-а година. Болните са имали и съпътстващи болести. Двамата от тях са умряли в късен етап на заболяването. Въпреки това, съвсем на половина са намаляли болните от туберкулоза в Хасковско за последните 10 години. През 2007 година те са били 38 на 100, а през 2017-а, цифрите от националната стратегия за предварителна защита и надзор сочат 19 на 100 заболяли. Това се дължи на ранната диагностика на експертите и опцията хората да се изследват профилактично в дните на отворени порти в профилираните лечебни заведения.

Данните изнесе на специфична конференция през днешния ден в Хасково, Началникът на Диагностично-консултативния блок и експерт по белодробни заболявания доктор Здравко Наков. На брифинга в РЗИ във връзка Световния ден за битка с туберкулозата участва и Началник отдел „ Профилактика на заболяванията и промоция на здравето ” доктор Иван Александров.

Общо 245 пациенти са минали предварителни проучвания и анкети в болничното заведение в кв. “Болярово ” през 2017-а година, където заболяването е открита в двама индивида. От началото на актуалната година на профилактика са се подложили 69 индивида, от които единствено един е постъпил за лекуване.

“Всички са ангажирани към идеята да се ограничи заболяването, като концепцията на Световната здравна организация е тя да бъде изцяло заличена до 2030-а година, добавя доктор Наков.

За предходната година, експертите са прегледали 21 деца от Хасково с открити алергични реакции и единствено едно над 10 години с дейна туберкулоза е ориентирано за София.

10.4 милиона души са се разболели от туберкулоза и 1.8 милиона са умряли от заболяването по света през 2016 година, сочат данните на Световната здравна организация. Въпреки забележителния прогрес през последните десетилетия на битката с туберкулозата, тя продължава да бъде една от десетте аргументи, която води до гибел. По експертна оценка на организацията над 4500 души дневно изгубват живота си от подлата болест.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР